tirsdag den 6. marts 2012

Det hurtige vs. langsomme rugbrød



Min sidste uge har tildels stået i rugbrødetstegn.. Har nemlig for første gang prøvet at lave rugbrød selv, og det bliver ikke den sidste gang. Det smager nemlig fantastisk og
er faktisk også ok nemt.
Det ene rugbrød er med surdej(det lille) og det andet er med 50 g gær.(det store)

 2 stk. af "Det langsomme rugbrød"
(Opskriften skulle efter sigende have gået en del på omgang i 80'erne)

Dag 1: Lav surdejen
10 g gær
2 dl kernemælk
100 g rugmel
½ tsk salt
Den skal stå et døgn eller bare til den bobler

Dag 2: Bland surdejen med
750 g hvedemel
750 g rugmel
1½ l lunkent vand
5 tsk salt
Lad den stå tildækket i 12-24 timer

Dag 3: Dejen skal tilsættes
1 hvidtøl
13/4 dl vand
1 kg skårne rugkerner
derefter røres der godt i massen, og så skal dejen i rugbrødsforme, hvor den skal efterhæve i 2 timer.

Bages først i 1 time på 100 C og bagefter 1½ time på 200 C.

Det smager rigtig godt.. Det er lidt tungere i det, end det hurtige brød..



1 stk. af "Det hurtige rugbrød"

360 g hvedemel
240 g rugmel
½ l vand
180 g knækkede rugkerner
1 dl hvedekild
1 spsk salt
½ dl olie
3 spsk sirup
50 g gær
2 dl hvidøl

Kog vand og rugkerner sammen, vent til vandet er lunket med at komme kild, salt, olie, sirup og gær i. Kom melet og øllet i. Put dejen i en form og lad det hæve 2 timer.

Bages ved 175 C i 1 time og 15 min. - super nemt!





Ingen kommentarer: